tiistai 21. syyskuuta 2010

Selkeitä linjoja, vahvoja kontrasteja ja läpinäkyvyyttä


Ludwig Mies van der Rohen

Mies van der Rohen syntyi 27. maaliskuuta 1886 Saksassa ja
kuoli 83-vuotiaana 17. elokuuta vuonna 1969 Yhdysvalloissa.

Mies oli arkkitehti ja muotoilija, häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä 1900-luvun muotoilun ja arkkitehtuurin edelläkävijöistä. Hänen töistään huomaa, kuinka hän toteutti pelkistetyn ja silti tyylikkään lopputulokseen. Hän käytti rakennuksissa avointa pohjakaavaa ja jätti mm. tarpeettomat väliseinät pois.




Näistä Mies muistetaan:

Mies aloitti uransa perheyrityksessä kivenkaivertajana, ennen kuin pääsi töihin arkkitehtitoimistoon Berliiniin.


Vuonna 1927 Mies sai johdettavakseen Stuttgartiin nousseen uuden asuinalueen Weißenhofsiedlungin toteuttamisen. Asuinalue piti sisällään 21 rakennusta, yhteensä 63 huoneistoa. Mukana rakennuksia suunnittelemassa oli 16 maailman huippu arkkitehtiä, suuri osa heistä modernismia edustavia arkkitehteja.







Barcelona-paviljonki 1928

Mies suunnitteli Saksan paviljongin Barcelonan maailmannäyttelyyn. Hän käytti Barcelona-paviljongissa avointa pohjaa, ja yksinkertaisia muotoja ja arvokkaita materiaaleja.







Villa Tugendhat 1929

Seuraavana vuonna valmistunut Brnossa sijaitseva Villa Tugendhat edusti samaa tyyliä. Mies suunnitteli Villa Tugenhatin yksityisasunnoksi. Se oli Miesin suurin yksityisasunnoksi suunnittelema rakennus. Asunto koostui kolmesta kerroksesta ja oli kooltaan jopa huimat 1 211 m².








Näihin edellä olleisiin rakennuksiin Mies muotoili myös huonekaluja, joista Barcelona- ja Brno-tuoli ovat olleet tunnetuimpia.



Barcelona





Brno






Mies aloitti vuonna 1930 Bauhaus-koulun johtajana. Dessaun Bauhaus joudettiin kuitenkin sulkemaan 1932. Mies yritti kaikkensa, hän siirsi koulun Dessausta Berliiniin, mutta huonolla menestyksellä.


Yhdysvaltain kansalaisuuden hän sai vasta vuonna 1944.



Crown Hall 1956

Crown Hallia pidetään yleisesti Miesin mestariteoksena. Tästä huomaa miten Mies yhdistää teollista terästä kauniisti lasiin. Lopputuloksena saavutettu arkkitehtonisesti yksi modernismin merkittävimpiä rakennuksia 1900- luvulta.





Seagram Building 1957

Mies oli jo uransa alusta asti suunnitellut lasisia ja rautabetonisia pilvenpiirtäjiä. Yhdysvalloissa hän viimein toteutti lasisen Seagram Buildingin vuonna 1957. Hän suunnitteli pilvenpiirtäjän yhdessä Philip Johnsonin kanssa. Seagram Building sijaitsee Manhattanilla, New Yorkissa ja on 157 metriä korkea. Seagram Building on tunnetaan yhtenä merkittävimpiä klassista modernismia edustavia pilvenpiirtäjiä.






Neue Nationalgalerie 1968

Modernin taiteen museo Neue Nationalgalerie valmistui 1968, museo sijaitsee Berliinissä. Tämä on Miesin viimeisimpiä töitä.





Mies kuoli pitkään sairauteen elokuussa 1969 Yhdysvalloissa.


Miesin mottona tunnetaan "vähemmän on enemmän".


Aiheen valitsin oikeastaan vahingossa, alunperin piti kirjoittaa pelkästä Miesin suunnittelemasta Barcelona- tuolista, mutta kun etsin tietoa, mielenkiinto yltyi ja näin aihealue kasvoi.



Nella PU10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti