torstai 16. syyskuuta 2010

Kyra Kyrklund

Kyra Maria Christine Kyrklund s.30.11.1951 on kansainvälisesti hyvin menestynyt suomalainen kouluratsastaja. Kyrklund aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana. Tätä ennen hän oli ratsastanut kummitätinsä työhevoisilla. Vanhemmat päättivät että hänen oli parempi saada kunnon opetusta. Hän aloitti kilpailemisen vuonna 1967.

1972 Kyra lähti Ruotsiin Strömsholmin kansalliseen ratsastuskeskukseen opiskelemaan ratsastusta ja jäi sinne yli kahdeksi vuodeksi. Hän perusti myöhemmin oman yrityksen, Helsingin Kilpatallin, ja johti sitä 1976-1991.

Kyrklund on itse kouluttanut Gran Prix -tasolle käyttöönsä pitkälti toistakymmentä menestyksekästä kouluhevosta, näiden joukossa Matador II, Edinburg ja Master. Lisäksi hän on kansainvälisesti tunnettu, suosittu ja menestyksekäs kouluvalmentaja. Vuoden 1988 kesäolympialaisissa kuudenneksi sijoittunut Suomen kouluratsastusjoukkue koostui kokonaisuudessaan hänen oppilaistaan.

Kyrklundin tunnetuin ratsu lienee karismaattinen musta ori Matador II, joka lopulta nosti hänet aivan maailman huipputasolle. Ori toipui vakavasta ähkystä ja siihen liittyvistä leikkauksista ja saavutti Kyran kanssa vielä MM-hopeaa 1990. 1992  Matador myytiin japanilaiselle. Vuoden 1991 lopulla Kyra osti itselleen siron musta venäläisoriin Edinburg. puolessa vuodessa Kyra nosti tämän  aiemmin Grand Prix -tasolle kilpailemattoman hevosen sensaatiomaisesti 5. sijalle 1992 olymmpialaisissa.

Kyran viimeisin arvokisaratsu on ruotsalainenpuoliveriruuna Max. Kyrklund ratsasti kouluratsastuksen MM-kilpailuissa Aachenissa vuonna 2006 Maxilla sijoittuen seitsemänneksi ja kahdenneksitoista.

Mia Va10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti