torstai 20. elokuuta 2009

Klausin pikkupöksyissä

Viimeiset kaksi päivää on jälleen tarkasteltu nettiä oikein urakalla. Tänään tekstiilin ykköset uppoutuivat painokangaiden, kuosien ja printtien syövereihin. 1924 perustetun Svenskttennin kankaat johdattelevat vähintäänkin paratiisilliseen atmosfääriin. Lähes ylikypsyneet herkut, yhdistettyinä uudelleen ja uudelleen taidokkaastirakennettuihin värimaailmoihin saavat runsaudenystävän lankeamaan polvilleen.

Tord Boontje vuorostaan saa koko maailman tuntumaan yhdeltä suurelta pitsiltä. Boontjen luomat tarinat syttyvät elämään hentojen valaisimien, ohuiden laserleikattujen verhokankaiden, astioiden ja akryylistä taivuteltujen kalusteiden pinnoilla.



39-vuotiaan Klaus Haapaniemen printit ovat vallanneet printtitaivasta niin Dieselin alusvaatteissa, Leviksen mallistoissa kuin Marimekon painokankaissa, Iittalan astiastoissa tai vaikkapa Herbinan parfyymideodoranttipurnukoiden kyljessä. Haapaniemen printtien tarinoissa huokuu Slaavilaisuus, japanilaiset vaikutteet tai vaikkapa kansalliseeppoksemme Kalevalan kertomukset. Tarkkasilmäinen voi aistia kuoseissa myös tutun tuulahduksen aina niin iki-ihanan Myyrän seikkailuista tai muidenkin tsekkiläisten piirroselokuvien maailmoista.




Ivana Helsingin voimasiskokset Paola ja Pirjo ovat yhdistäneet kunnianhimokkaan kuosien ja vaatemallistojen suunnittelun vankkaan kaupalliseen osaamiseen. Fennofolk tyyliä edustava Ivana tunnetaan skandinaavisesta raikkaudesta, selkeälinjaisuudesta, slaavilaisesta melankoliasta, koristeellisuudesta, kansanomaisesta rahvaudesta, käsityöhenkisyydestä, arkiestetiikasta ja antikliinisyydestä. Yrityksen alkumetreillä syntynyt tarina on siivittänyt matkaa vanhan tehtaan nurkista aina Pariisin catwalkeille.


Vallila pitää sisällään paljon paljon enemmän kuin nettisivut kertovat. Anne Berner on noussut perheyhtiön johtoon 25-vuotiaana ja Vallila tunnetaan myös mittavista nykytaiteen kokoelmistaan. Vallila kaupunginosassa ylpeilevän Vallila interiörsin tilat kätkevät sisäänsä Suomen mittavimmat tekstiilivalikoimat niin matoissa, verhoilu- kuin verhokankaissakin. Vallilalla on myös uusille suunnittelijoille tarjolla bonbonkakku palvelu, jonne voi tarjota omia painokangasmallejaa ja kansa saa äänestä mitkä lähtevät tuotantoon. Kuvassa meiltä valmistuneen Päivi Areniuksen kuosi, mikä voitti vuonna 2008 järjestetyn kilpailun.

Tiogruppenin valikoimissa kuosit tekevät ilmeen pientuotteisiin. Valikoimista löytyvät niin vauvojen ruokalaput, kempsupussukat kuin lastenrattaatkin.

Fennofolkin edustajiin Klaus Haapaniemen ja Paola Suhosen lisäksi kuuluu Sanna Anukka. Sanna Annukkan maine on kiirinyt pitkin Eurooppaa ja mainetta hän on niittänyt niin viinyylikansien kuin kirjojen ja aikakauslehtienkin kuvittajana. Suomessa parrasvaloihin nousu tuli Marimekon uuden kalevalais-aiheisen malliston myötä.
- jori -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti